PRIJAVA // REGISTRACIJA

SVEŽE SADJE NA AJDOVSKI TRŽNICI

04.06.2024

"Sveti Vid, češenj sit," se glasi slovenski pregovor. Sklicuje se na svetnika, ki goduje sredi junija, ko naj bi češnje zaključevale svoj čas zorenja. Pa jih bo svetnik letos res tudi sit? Zgodnjemu sadju letošnja pomlad spet ni bila naklonjena, na nekaterih legah pa so jo sadna drevesa vseeno malce bolje odnesla. Dragocenemu domačemu sadju bo namenjena tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici.

Sadje je svojevrsten simbol Vipavske doline. Čeprav se je v zadnjih desetletjih najhitreje razvijalo vinogradništvo in so vinarji prevzeli vlogo paradnega konja vipavskega kmetijstva, je sadje še vedno ponos naše doline. Od zmeraj smo se pri nas lahko prvi veselili zrelih češenj, daleč naokrog slovijo budanjske marelice in tudi tiste s Planine, vipavske breskve so bile nekdaj steber razvoja Fructala … Lokalna industrija je veliko pripomogla k razvoju znanj na področju predelave sadja. Danes že skorajda ni lokalne sadjarske kmetije, ki ne bi izdelovala sadnih sokov, marmelad in drugih izdelkov iz sadja. Učni center Brje, ki del svojih aktivnosti namenja vzgoji in predelavi sadja, uspešno opravlja svoje poslanstvo. Kljub vsemu trudu pridelovalcev in lokalne skupnosti pa ima zadnjo besedo vendarle narava, ki s podnebnimi spremembami postaja vse bolj nepredvidljiva.

Zrelo sadje naravnost z drevesa, ki ga v normalnih okoliščinah lahko v Vipavski dolini uživamo kar sedem mesecev v letu, postaja vse bolj dragoceno. Brez dolgih transportnih poti, brez dolgega skladiščenja in nepotrebnega tretiranja za daljšo obstojnost je lokalno pridelano sadje resnično razkošje. Prav je, da ga znamo tudi ceniti.

Tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici vabi, da v soboto, 8. junija, med 9. in 11. uro skupaj okušamo sveže vipavsko sadje. Podprimo lokalne sadjarje in obiščimo njihove stojnice. Druga sobota je na Ajdovski tržnici tradicionalno živahna, zato se lahko veselimo tudi drugih svežih dobrot, ki so jih skrbni pridelovalci obranili pred vremenskimi nevšečnostmi.

Pripravite torbe. Se vidimo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes