PRIJAVA // REGISTRACIJA

TRŽNICA NA BORJAČU UVRŠČENA MED ŠEST NAJBOLJŠIH TRAJNOSTNIH ZGODB NA SVETU

11.03.2022

V petek, 11. 3. 2022, je potekala slavnostna podelitev nagrad Green Destinations Story Awards, na kateri so izbrali najbolj trajnostne zgodbe iz tekmovanja Top 100.

Med sto najboljših trajnostnih destinacijskih zgodb se je uvrstilo tudi spletišče Tržnica na borjaču. Organizacija Green Destinations je trajnostno naravnan projekt prepoznala kot eno izmed pomembnih zgodb razvoja odgovornega turizma na svetu. Tržnica na borjaču je na izboru tekmovala v kategoriji »Krajše nabavne verige in promocijo lokalne hrane« in se je v tej kategoriji uvrstila med šest finalistov. Za snovalce projekta in za vse, ki so to tržnico že vzeli za svojo in se nanjo pogosto vračajo, je to izjemno priznanje.

Letošnja podelitev nagrad Green Destinations Story Awards je potekala virtualno, in sicer v sklopu turistične borze ITB Berlin.

Spletna tržnica je nastala kot skupen projekt treh občin: Občine Ajdovščina, Mestne občine Nova Gorica in Občine Renče-Vogrsko. Občina Ajdovščina jo je v sklopu Zelene sheme slovenskega turizma in kot prejemnica srebrnega znaka Slovenia green destinations prijavila na izbor sto trajnostnih zgodb na svetu. Tržnica je osnovana na ideji, da se potrošnikom olajša dostop do lokalno pridelane hrane neposredno iz domače dnevne sobe. Ponudnikom, torej kmetom, pa tržnica predstavlja orodje oziroma pripomoček za neposredno trženje pridelkov končnemu kupcu. Tržnica na borjaču omogoča trženje pridelkov mimo klasičnih trgovsko-logističnih dobavnih verig. Spletišče deluje pod okriljem Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina in je v času epidemije pritegovalo vse več zanimanja.

Trajnostno naravnan projekt so prepoznali tudi v organizaciji Green Destinations, ki je Tržnico na borjaču na seznam top 100 trajnostnih zgodb uvrstila na podlagi pristopa, ki ustvarja kakovostno okolje za lokalno prebivalstvo in hkrati nudi atraktivno izkušnjo za obiskovalce. Koncept spletišča pa lahko služi kot navdih drugim destinacijam. Poleg spletišča Tržnica na borjaču so se v slovenskem prostoru na seznam uvrstile še naslednje destinacije: Bohinj s spodbujanjem trajnostne mobilnosti;  Logarska dolina - Solčavsko s prizadevanjem za krajše nabavne verige in promocijo lokalne hrane; Rogla-Pohorje s strateškim vodenjem združene destinacije štirih občin; Ljubljana s projektom združevanja kulinarike in kulture KulKul trenutek; Miren Kras s projektom promocije kulinarične dediščine špargljev in dolina Soče s strategijo okrevanja turizma po epidemiji covida-19.

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes