Festival Okusi Vipavske bo 18. in 19. maja 2025 potekal na dvorcu Lanthieri v Vipavi, kjer se bodo že sedemnajstič zapored predstavili vinarji, kuharski mojstri in lokalni ponudniki iz Vipavske doline. Dogodek, ki ga pripravlja Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in ponudniki, prinaša vpogled v dogajanje na področju vina in kulinarike ter povezuje tradicijo z novimi pristopi. Festival ponuja dvodnevno izkušnjo z degustacijami vin, lokalno tržnico, kulinaričnimi predstavitvami, ustvarjalnimi delavnicami in spremljevalnim programom.
Pester nabor vipavskih vin
Na letošnjem festivalu se bo predstavilo 29 vinarjev iz Vipavske doline, ki bodo ponudili raznolik izbor vin – od avtohtonih pinel in zelenov, do malvazije, rebule, barbere, merlota, penečih vin in klasičnih belih ter rdečih zvrsti.
Vipavska tržnica – domače dobrote s srcem
Oba festivalska dneva bo v atriju dvorca Lanthieri potekala Vipavska tržnica, ki bo zaživela v prav posebnem utripu – z vonji, okusi in barvami, ki jih ponujajo lokalni pridelovalci in ustvarjalci iz Vipavske doline. Obiskovalci bodo lahko raziskovali bogato ponudbo izbranih domačih izdelkov, pridelkov in kulinaričnih posebnosti, ki nastajajo z ljubeznijo do zemlje in spoštovanjem do tradicije.
Med stojnicami boste našli Kmetijo Ronki iz Prvačine, kjer bo zadišalo po kruhu iz krušne peči. Poskusili boste lahko tudi njihovo gubanco, oljčno olje, šparglje in sveže češnje ter različna žganje. Samo dwobro iz Volčje Drage pa bo navdušil s posušenim češnjevim paradižnikom, ki ohranja vse bogastvo poletnega okusa. Zelenjavna doživetja boste našli tudi pri MaQfino, kjer zelenjavo vlagajo v ekstra deviško oljčno olje. Svoje znanje in nagrajena oljčna olja bo predstavilo tudi Goriško oljkarsko društvo.
Iz Sirarstva Orel bodo na voljo domači ovčji siri in skuta, prav tako bo svoje dodala butična sirarna Golden ring cheese iz Sinjega vrha. Za ljubitelje mesnin bosta pravi naslov Mesnine iz doline ter Katrna kmetija, kjer zorijo suhe mesnine polnega okusa. Družinsko čebelarstvo Božič bo ponudilo med in medene izdelke, dopolnilna ga bo ponudba Božičeve kmetije 1847, kjer boste našli šipkovo marmelado, čaje, tinkture, domače žgane pijače in cvetne vode. Medtem ko bodo Domače dobrote Metka navdušile z domačimi sokovi, sirupi, marmeladami in zelenjavnimi namazi.
Za osvežitev bo na voljo tudi pivo Pivovarne Pelicon, Destilarna Laske bo predstavila žganja in vinjake, dijaki gostinske šole AD FORMANDUM iz italijanskega zamejstva pa bodo pripravljali koktejle iz lokalnih sestavin. Kmetija Kante bo ponudbo dopolnila z oljčnim oljem in medom, za ljubitelje kave pa bo prava postojanka Kerinba, kjer pražijo svojo lastno kavo. Medtem bo Mateja Marc iz Ustij navdušila s svojimi naravnimi eteričnimi olji, kremami in mazili iz domačih zelišč. Za sladek zaključek pa se ustavite še pri Incom Leone, kjer ustvarjajo čokolado, ki navdušuje doma in v tujini.
Kulinarična doživetja in podkast v živo
Za kulinarično ponudbo bodo poskrbeli izbrani lokalni gostinci, ki bodo obiskovalcem ponudili jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin. Nedeljsko popoldne bo zaznamovalo tudi snemanje v živo prvega slovenskega gostilniškega podkasta Sladko-kisli svet. Grega Repovž bo v pogovoru s chefom Tomažem Kavčičem odprl iskreno temo o pomenu in izzivih gostinskega poklica.
Evropska sladoledna cesta
Letos bo festival popestrila prva evropska sladoledna cesta, ki v Vipavo prihaja v sklopu projekta GELATOn the ROAD. V nedeljo ob 14.30 se bo festival pričel s slavnostnim odprtjem razstave, ki obiskovalcem približa zgodovino sladoledne obrti v Vipavski dolini. Slavnostni govornik ob tej priložnosti bo minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han. Sledila bo degustacija sladoledov slovenskih ponudnikov, kjer bodo obiskovalci lahko izbrali svoj najljubši okus. Za najmlajše bodo na voljo ustvarjalne delavnice.
Kulinarične delavnice in Masterclass
Za vse, ki jih zanimajo povezave med okusi, bodo potekale kulinarične delavnice spajanja sladoleda in različne stopnje kombiniranja piva in sira. Poudarek bo na lokalnih surovinah in drznih okusih.
V ponedeljek bo v avli Magna potekal strokovni masterclass »Vipavska dolina vs svetovna klasika«, ki ga bo vodil vinski strokovnjak Robert Gorjak. V primerjalni pokušini bo postavil vipavska vina ob bok sorodnim stilom iz uveljavljenih vinskih regij po svetu.
Kulinarični mesec Okusi Vipavske
Festival je del širšega Kulinaričnega meseca, ki poteka od 25. aprila do 25. maja in vključuje gostilne ter restavracije iz različnih delov Vipavske doline. Pripravili so posebne menije na osnovi lokalnih sestavin, sezonskosti in ustvarjalnosti. Med ponudbo izstopajo tudi domiselni sladoledni okusi, kot so črna čokolada z vipavsko češnjo ali ajdovska kremšnita v novi preobleki.
Vstopnice in dodatne informacije
Vstopnice so v predprodaji na voljo po 25 evrov, na dan dogodka po 30 evrov. Ena vstopnica velja za oba festivalska dneva. Več informacij je na voljo na spletni strani: www.okusi-vipavske.si.
Več informacij: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina; tel.: 05 365 36 00; e-pošta: info@rra-rod.si
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes