PRIJAVA // REGISTRACIJA
REPORTAŽA

ZA VELIKO NOČ KRUH IZ KRUŠNE PEČI IN VRHUNSKO OLJČNO OLJE

30.03.2023

Oljkarstvo Ronki, Prvačina

Le kaj je lepšega, ko pred prazniki zadiši po sveže pečenem kruhu iz krušne peči, ki je narejen na tradicionalen način in z veliko ljubezni? In ker je velika noč, največji krščanski praznik, tik pred vrati, smo tokrat potrkali na vrata Oljkarstva Ronki, kjer je poleg vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja mogoče kupiti še nadvse dober domač kruh iz krušne peči. Peče ga kar mladi prevzemnik kmetije Martin Vižintin, izbirati pa je mogoče med belim in črnim pšeničnim kruhom, pšeničnim polnozrnatim kruhom ter belim kruhom z olivami in belim kruhom z ocvirki. Naročil je pred prazniki vedno veliko, tako da mu tudi letos dela pred veliko nočjo ne bo zmanjkalo.

Ne zgodi se ravno pogosto, da bi na kmetijah pekli kruh moški. Pa vendar – obstajajo tudi izjeme. Ena od njih je Martin Vižintin iz Prvačine, ki z veliko ljubezni peče najrazličnejše vrste kruha na tradicionalen način in v krušni peči. V svojo krušno peč lahko naenkrat položi trinajst hlebov, vsak pa tehta cel kilogram. En cikel peke v krušni peči na njegovi kmetiji traja približno tri ure. »Ko je naročil dovolj, spečem dva oziroma tri cikle, ob devetih zjutraj pa je ves kruh pečen. Iz Prvačine ga zatem razvozimo do zvestih odjemalcev od Prvačine čez v Bilje v Vrtojbo, Rožno Dolino, Solkan in Goriška brda. Pred prazniki seveda spečemo še več kruha. Velikonočni peki sicer dodajo še pršut v testu in "gubanco", ki je na voljo tudi za božično-novoletne praznike,« pove sogovornik, ki za eno peko kruha v krušni peči porabi kar deset kilogramov moke, pri mešanju testa pa mu na pomoč priskoči robot. Posebnost kruha, ki nastaja na kmetiji Vižintinovih, je zagotovo ta, da pri njih spečen kruh ostane svež še cel teden. Z omenjeno dejavnostjo se Martin Vižintin ukvarja zadnji dve leti in pol, hkrati pa si prizadeva, da bi njegov kruh nastal iz čim bolj lokalno pridelane moke.

Bi kupili meter dolgo štruco s svojim imenom?

Verjeli ali ne, a lani je za vsa naročila v svoji pekarski dejavnosti porabil kar tono in pol moke. »Dejansko bi lahko kruha prodali še več, saj po njem povprašujejo tudi iz nekoliko bolj oddaljenih krajev, na primer iz Ljubljane,« zadovoljno pove Martin Vižintin, ki mu pri prevozu kruha do zadovoljnih odjemalcev priskoči na pomoč žena Maja. In kateri je najbolj znani pekovski izdelek izpod njegovih rok? »Mogoče cel meter dolga štruca, ki tehta približno sedem kilogramov in ji dodam še kakšen napis,« priznava. Črke za napis oblikuje kar iz testa, največkrat pa na tak način priskrbi nadvse domiselno posvetilo ob pomembnih življenjskih dogodkih in jubilejih. Najbrž je odveč poudarjati, da pri tem prisluhne željam naročnikov. Med kupci kruha pa niso le posamezniki, temveč občasno tudi gostilne, ki dobijo v goste večje število ljudi. »Da, tudi moški znamo speči zelo dober kruh. Mene tega ni nihče posebej učil, vse nastaja spontano, sicer pa vedno rad preizkušam nove stvari. In preizkušam jih tako dolgo, da mi nazadnje odlično uspejo,« se glasi odkrito priznanje.

In kako zahtevni so danes kupci? »Vsi, ki obiščejo našo kmetijo, iščejo kakovost. Rekel bi, da čedalje več ljudi danes išče domačo in kakovostno hrano,« opaža Martin Vižintin. To seveda velja tudi za kruh. Sogovornik si takoj zatem v misli prikliče podobo gospe, ki je vedno močno vesela, ko ji zadiši njegov kruh, saj jo te vonjave spominjajo na tiste iz otroštva. In ker sta dober kruh in odlično ekstra deviško oljčno olje izvrstna kombinacija, je pri Vižintinovih po predhodni najavi možna tudi degustacija kruha in oljčnega olja, ki jo največkrat popestrijo še s kakšnim narezkom. »Gostje se lahko najprej sprehodijo po naših oljčnikih, zatem pa pripravimo še degustacijo, saj smo v ta namen uredili tudi poseben degustacijskih prostor. Zanimanje za tovrstna doživetja obstaja, pa ne le med domačimo gosti, temveč tudi med tujci. Seveda gre v večini primerov za goste, ki prihajajo z območij, kjer oljke ne uspevajo in zato takšne ponudbe ni,« pravi Martin Vižintin.

Eni najbolj strastnih oljkarjev v Vipavski dolini

Vižintinove sicer poznajo kot ene najbolj strastnih oljkarjev v Vipavski dolini. V oljčniku, kjer so prva drevesa posadili leta 2004, danes raste 300 oljk. Ekstra deviško oljčno olje v zadnjih letih plemenitijo tudi z dodatki iz naravnih sestavin, da se bolje prilega različnim jedem. Da je njihovo olje vrhunske kakovosti, potrjujejo številna priznanja in medalje s tekmovanj v Sloveniji in na Hrvaškem v zadnjih letih, ki visijo na stenah v degustacijskem prostoru. Tu je mogoče tudi preizkusiti oljčna olja sorte belica, ličino in cuvee (blend) ter olja z dodatki. Dela s peko kruha in gojenjem oljk seveda ni malo, zato se je Martin Vižintin že pred leti odločil, da bo pustil službo ter se posvetil kmetijstvu in prevzel kmetijo. Svojo dejavnost namerava v prihodnje še okrepiti in posaditi dodatnih 300 oljk. Na vprašanje, koliko olja pridela Oljkarstvo Ronki v optimalni sezoni, gospodar kmetije odgovarja: »Največ smo pridelali 800 litrov, v povprečju pa iz naših oljk pridobimo 400 litrov na leto«. Seveda mu pri delu v oljčniku na pomoč priskočijo tudi ostali člani družine, pri obiranju oljk pomagajo še sorodniki in prijatelji. Sicer pa z oljkami ni malo dela, a nasadi bodo ostali tudi za bodoče rodove, saj imajo ta drevesa dolgo življenjsko dobo. Oljkarstvo Ronki je v Prvačini eden od dveh največjih oljkarjev, sicer pa se s to dejavnostjo v kraju trenutno ukvarja osem ljudi.

»Največji odjemalci našega olja so kupci iz bližine, prodajamo ga tudi Polavčku in Vintoli ter nekaj gostilnam. Težav s prodajo resnično nimamo, še več bi ga lahko prodali, če bi ga imeli,« se zasmeji Martin Vižintin. »Ljudem ni težko odšteti kakšnega evra več za kakovostno ekstra deviško oljčno olje. Nekateri ljudje, ki nas obiščejo, so presenečeni in hkrati začudeni, kakšen okus ima naše oljčno olje. Vipavsko sonce in burjo ter izjemno usklajenost med grenkobo in pikantnostjo smo namreč v naša olja odlično ujeli. In ta okus je brez najmanjšega dvoma občutno drugačen kot okus oljčnih olj, ki jih v marsikateri trgovini oglašujejo kot ekstra deviška, pa čeprav to niti približno niso,« sklene Martin Vižintin. Naj za konec dodamo, da poleg oljčnega olja in kruha Vižintinovi v jesenskem času ponujajo še domač kostanj, saj imajo 43 dreves marona, ponudbo pa dopolnjujejo še njihove domače jušne testenine. Za vsakogar nekaj, bi lahko dejali.

Tekst: Katja Željan

Foto: arhiv Oljkarstvo Ronki

TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes