Za Solkan značilen radič je med domačini imenovan »sukenski regut«, na drugi strani meje pa to zimsko solato, ki spominja na rdečo vrtnico, poznajo pod imenom goriška roža oziroma »la rosa di Gorizia«. To dragoceno vrtnino dandanes prideluje le še peščica pridelovalcev z obeh strani meje.
Solkanski radič ni edinstven le zaradi svojega izgleda, tudi njegov okus je drugačen. Ravno zaradi siljenja pridobi sladek okus in hrustljave liste. Uživamo ga lahko surovega, sveže narezanega, v solati ali pa ga pospremimo s kuhanim krompirjem in fižolom ali trdo kuhanim jajcem, ekstra deviškim olivnim oljem in nekaj kapljicami vinskega kisa.
Ponujamo vam recept chefa Mateja Vodana iz solkanske Ošterije Žogica. V njihovi gostilni s tradicijo si lahko vsako sezono privoščite jedi s solkanskim (goriškim) radičem.
Za 4 osebe potrebujemo
Priprava
Radič operemo. Pripravimo zabelo: v posodici zmešamo nekaj žlic oljčnega olja, gorčico, jogurt, med in sol.
Prekajene svinjske ličnice narežemo na tanke rezine in jih popražimo v ponvi, nato pa zalijemo s kisom in pokuhamo, da kis izgubi ostrino. Tako pripravljene dodamo k zabeli in pomešamo.
Radič preložimo v skledo, ga pokapamo z oljem, razporedimo na krožnik in dodamo omako, ki mora biti še mlačna. Pazljivo pomešamo.
Na solato posujemo na grobo nasekljane orehe in jabolko, ki smo ga olupili in narezali na kocke. Za svežino dodamo kepice skute, zaključimo z ocvirki. Če želimo, čez naribamo še dehidriran rumenjak ali dva.
*Solkanski radič poiščite pri največjem pridelovalcu na Goriškem – na Kmetiji Koršič – Zdoravi, katero smo predstavili tudi v tokratni reportaži.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes