Sir je narejen iz polnomastnega surovega kravjega mleka. Posebnost tega sira je, da je zaradi dodanega aktivnega oglja barva sirnega testa temno sive barve. Sir je narejen po enakem postopku kot sir Vipava Valley, kjer se med postopkom sušenja zrna poslužujemo obračanja sirnih blokov. S tem pospešujemo izločanje sirotke. Hlebci sira tehtajo 3 kg. Sir zori v surovi bombažni tkanini, ki omogoča enakomerno izmenjevanje vlage, s tem pa sir razvije svojevrsten, poln okus. Na površini sira se v času zorenja razvije naravna plesen, ki izoblikuje čudovite unikatne strukture. Sir v notranjosti ostane lep, skorja čista. Sir s staranjem pridobiva ostrino v okusu. Sir dozoreva na nadmorski višini 1000 m. Sir vedno serviraj ogret na sobno temperaturo!
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes