Imenujemo jo tudi sirarska skuta, saj je ta skuta narejena po nekoliko drugačnem postopku. Obstajata namreč dve vrsti skute. Tista običajna, ki jo prodajajo v trgovinah, je po sestavi pravzaprav sir z veliko vode, saj jo sestavlja kazein. Albuminsko skuto pa sestavljajo sirotkine beljakovine, zato jo nekateri imenujejo pravi beljakovinski biser. Vsebuje najkakovostnejše beljakovine (albumini, globulini), kar jih lahko dobimo s hrano. Blagodejno učinkuje na prebavila in je krepčilna hrana, varuje in krepi pa tudi naš imunski sistem.
Izdelana je namreč iz sirotke, ki ostane v kotlu, po tem, ko vzamemo sir ven. S sirom izstopi iz sirotke ves kazein, ter večina mlečne maščobe, zato je ta skuta skoraj brez maščob. Je prijetno sladkega okusa, saj je narejena iz sladke sirotke.
Hranilna vrednost: vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Približno 60 odstotkov suhe snovi predstavljajo sirotkine beljakovine, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek pa predstavljajo rudnine in nekaj laktoze.
Uporablja se jo lahko kot samostojno jed, ali pa za pripravo raznovrstnih drugih jedi (namazi, zavitki...).
Skuto vakuumsko pakiramo po cca 0,45kg.
DOBAVLJIVOST SKUTE JE MOŽNA NEKJE OD APRILA DO NOVEMBRA (čez zimo se ovc ne molze)
Cena skute je 12€/kg. Pri prevzemu na domu se cena zniža za 1€/kg.
Možna je dostava do Ljubljane, obale, Sežane, Nove Gorice in Ajdovščine.
TRŽNICA NA BORJAČU © Vse pravice pridržane, 2021 | KOLOFON | Izdelava spletnega portala: Agencija Kodnes